За яким принципом працює електронна система Прозорро?

Електронна система Прозорро – це онлайн-платформа, на якій здійснюються публічні торги. Державні та комунальні організації (замовники) розміщують на ній оголошення про тендер на публічну закупівлю послуг та товарів, а представники різних сфер бізнесу (постачальники) змагаються між собою за можливість надати свої пропозиції державі. Основні принципи проведення громадських торгів – доступність і прозорість. Завдяки цим двом критеріям зводиться до мінімуму ризик корупційних дій під час укладання угод та підписання договорів. Особливості системи Прозорро

Що таке тендер і як взяти в ньому участь?

Тендер – це конкурентна боротьба між представниками бізнесу за можливість постачання їхньої пропозиції держпідприємствам. Участь у тендері дає підприємцям шанс вигідно реалізувати свої товари, послуги чи роботу у разі їхньої конкурентної переваги, а державним підприємствам – знайти кращого виконавця. Згідно із законом, держпідприємства мають проводити публічні закупівлі на Прозорро через офіційні акредитовані майданчики.

Надійною платформою для участі у прилюдних торгах на Прозорро є Українська Універсальна Біржа https://www.ueex.com.ua/rus/ueex/sections-council/representatives-natural-gas/. Зареєструвавшись на УУБ, підприємець отримує можливість відстежувати цікаві тендери та подавати свої пропозиції для участі в них.

Українська Універсальна Біржа надає своїм користувачам такі послуги:

  • можливість знайти привабливий тендер;
  • розсилку з повідомленнями про нові тендери та початок проведення торгів;
  • повну інформацію про конкурентів та замовників;
  • супровід на кожному етапі: від реєстрації до здійснення угоди.

Інформація про всіх учасників громадських торгів потрапляє в центральну базу даних Прозорро. Клієнти УУБ отримують вільний доступ до цієї інформації. Підприємці можуть дізнатися ціни конкурентів на минулих торгах, і на основі аналізу спрогнозувати їхню поведінку у боротьбі за нові тендери.

Як проходять публічні торги Прозорро?

Замовником формується заявка, після чого оголошується торг. Оголошення про тендер публікується на Прозорро. Підприємці одержують повідомлення від системи УУБ про оголошення нового тендеру. Перш ніж подати заявку на участь у тендері, постачальник повинен ознайомитися з вимогами замовника, які включають:

  • кількість та технічні характеристики товару;
  • досвід та кваліфікацію компанії-постачальника;
  • критерії, за якими оцінюватиметься пропозиція.

Якщо пропозиція постачальника відповідає вимогам, він може взяти участь у торгах, які відбуваються у вигляді онлайн-аукціону.

Аукціон складається з трьох етапів. При проходженні кожного етапу постачальник може знижувати вартість пропозиції з метою виграти тендер. За допомогою майданчика УУБ підприємці можуть стежити в режимі онлайн за динамікою аукціону, бачити, хто з учасників продовжує боротьбу, та на основі цієї інформації встановлюватиме більш конкурентоспроможну ціну на свій товар чи послугу. Після оголошення переможця торгів УУБ публікує цю інформацію на своєму порталі та повідомляє про результати аукціону всіх учасників в електронному листі.

Оценить статью
Добавить комментарий