Поради для студентів, які шукають орендне житло

Для іногородніх студентів перші труднощі при вступі до інституту аж ніяк не сесія, а пошук квартири. Це якщо не дали гуртожиток, а таке трапляється нерідко. Нові студенти столичних вишів починають впливати на ринок оренди житла. Середній рівень цін у липні та серпні вже відреагував на сезонний ажіотаж. На порталі DeMarApart, де представлена база подобово оренда квартир львів,  спостерігається зростання попиту третій місяць поспіль. Порівняно з першим місяцем літа кількість запитів щодо пошуку орендованого житла збільшилася майже на третину, і ця тенденція має всі шанси на продовження. Поради для студентів, які шукають орендне житло

З чого почати пошук?

Нехай дефіцит не зашкалює, але квартиру студентам пошукати доведеться. Ми підготували для них кілька порад.

Перше — спитати у майбутніх одногрупників, чи не шукає хтось собі сусіда. Інформаційних варіантів допомоги маса:

  • тематичні ресурси на кшталт https://demarapart.com.ua/ та форуми;
  • пабліки у соцмережах;
  • телеграм-канали, де збирають свіжі пропозиції з різних сайтів та ще багато чого.

До речі, в деяких університетах вішають дошки оголошень, де мешканці навколишніх будинків пропонують пропозиції. Варто придивитися: може, й у вас така є.

Під час ажіотажу в агенціях знайти потрібний варіант проблематично. Вони пропонують одну квартиру на кілька десятків людей, тому виходить гра наввипередки «хто перший добіг — той і зняв». А ще інформація про квартири часто не відповідає дійсності. Клієнтів зазвичай заманюють заниженою ціною, а насправді вона вища.

Впевнено заявляю, винаймати житло у віддалених районах столиці навіть добре. Початківцям-іногороднім так спочатку простіше вивчити місто. До того ж, кімнати та квартири не в центрі можуть коштувати відчутно дешевше. Крім того, ціни на квартири змінюються в залежності від сезону. Наприклад, наприкінці липня та у серпні попит на житло зростає. Пік спадає десь до кінця листопада. До наступного літа все застигає на одному рівні. Тому або поживіть кілька місяців у когось і шукай варіант потім, або задумайся над пошуком квартири заздалегідь.

Не варто боятися довгої дороги на навчання та додому. Насправді у студентстві досить багато вільного часу, плюс у дорозі можна щось вивчати.

Як боротися із упередженням?

Більшість власників квартир спочатку з побоюванням ставляться до студентів та взагалі до одиноких людей. Усі хочуть бачити своїми орендарями молоду сімейну пару. А решті жити де?

Як знайти взаєморозуміння з господарем такого потрібного житла? Тут головне не зовнішній вигляд, а вміння переконувати. Якщо ти молодий і самотній, без вечірок не обійтись: на вулиці збиратися холодно, а в кафе поки що дорого. Варто чесно попередити господарів, що гості будуть. Але ти гарантуєш чистоту та порядок. Загалом доведеться поговорити по-дорослому. І поводитися так само. Не варто заводити котиків та собачок потай від господарів. Все одно помітять.

Таким чином, ти знайшов житло, яке виглядає пристойно на фотографіях та підходить за ціною. Далі потрібно зателефонувати господарям, щоб подивитися квартиру наживо. Якщо при знайомстві орендодавець здається вам хоч трохи дивним — тікайте. У майбутньому ці чудасії можуть проявитися в двісті разів сильніше.

Буває, класна квартира затуляє очі і зовсім не вникаєш, який господар квартири, а це дуже важливо. Треба одразу домовлятися про розписку та переказ грошей — краще на картку, умови можливих ремонтів-покращень тощо. А то ось мій знайомий винайняв затишну квартиру, зробив там косметичний, але дорогий ремонт, а його одразу попросили звільнити приміщення — у результаті він прогорів на чималу суму.

І ще, якщо на оглядинах заграють і прямо готові знижку зробити — щось нечисте. Людина, яка здає квартиру, знає, скільки коштує її квартира, і не стане без причини знижувати ціну. Це точно.

Чому краще укласти договір

Оформити «дружбу» із господарем краще на папері. Це гарантія і для тебе (що житло буде певний період і платити треба фіксовану суму), і для орендодавця (що ти не поїдеш, приноситимеш гроші, а до нього не завітає податкова). Так спокійніше всім. Але…

Офіційна реєстрація між квартирантом та власником передбачає, що господар квартири має сплачувати податок за свій прибуток. Податок залежить від кількості кімнат у квартирі та від розташування будинку. Зазвичай податок поділяють сторони з розрахунку 50 на 50, але борг сплати залишається за власником.

У договорі слід обов’язково зафіксувати всі важливі моменти. Вони стосуються умов повернення застави (якщо вона є), стану квартири (меблів, техніки, ремонту) до твого в’їзду. Слід домовитись заздалегідь і про те, хто оплачує комуналку. Якщо це робить господар, проси показати платіжки: були випадки, коли вони штучно завищувалися.

Перевіряй все без винятку!

В оголошенні пишуть, яка гарна квартира, але на практиці ідеальних практично не буває. Найкраще підготувати список речей, які обов’язково потрібно перевірити. По-перше, це вікна. Чи не дме там із усіх щілин, чи відкриваються рами. Найкраще, щоб стояли склопакети.

Другий за значимістю пункт — сантехніка, особливо бачок в туалеті. Не соромтеся натискати на все і крутити крани, тому що цим ти маеш користуватися. Потім іде побутова техніка. Її потрібно ретельно перевірити, у якому вона стані: якщо щось зламано, уточни, чи знає господар, що так уже було. Це важливо зафіксувати, щоб потім не розплачуватись за чужу шкоду.

І ще окремо потрібно перевірити вхідні двері. Переконатися, чи не застряють ключі, чи всі замки надійні та працюють. Якщо ти маєш якісь особливі вимоги (є алергія на специфічні запахи), краще відразу запитати, чи були на квартири кішки чи інша живність.

Зміна положення вітається

Не треба думати, що радянська шафа в кімнаті прикручена до підлоги. Її можна і треба пересувати. Якщо хочеш привезти свої меблі або, навпаки, позбавитися частини хазяйської — не соромся про це запитати. Як правило, власник буде тільки за, тому що хтось приведе їхнє житло в порядок.

Зовсім не обов’язково перефарбовувати підлогу та стіни: ті ж плями на шпалерах можна замаскувати декоративними наклейками чи плакатами. А протертий ламінат або лінолеум відмінно маскується недорогим килимом.

І останнє. Студенти, особливо першокурсники, мають бути готові виїхати будь-якої миті. Якось син моїх знайомих відзначав здану сесію та так, що сусіди поскаржилися господарям. Останні приїхали наступного дня і попросили його швиденько поїхати, незважаючи на укладений договір. Потім вони домовилися на продовження терміну виселення на тиждень, але квартиру було втрачено. А якби студенти були знайомі із сусідами та попередили їх про заплановану гулянку, то екстреного виселення можна було б уникнути.

Оценить статью
Добавить комментарий