Поради, як писати статтю ВАК — вимоги до оформлення статей ВАК

Написання та публікація наукових статей є обов’язковою вимогою для аспірантів, докторантів, викладачів вишів та інших працівників науки. Наявність публікацій у журналах з переліку рецензованих ВАК дозволяє вченим отримати доступ до захисту дисертації, підвищити рейтинг в академічному співтоваристві. Крім того, це відмінний інструмент для створення позитивного іміджу дослідника та можливість претендентам вчених ступенів просунутися кар’єрними сходами. Однак написання статей для наукових журналів часто спричиняє труднощі навіть у досвідчених людей. Як працювати над науковою статтею, щоб гарантовано отримати бажаний результат – публікацію в журналі, що входить до переліку ВАК? Поради, як писати статтю ВАК. Вимоги до оформлення статей ВАК

Як вибрати тему статті?

Незважаючи на те, що редакції журналів, що входять до переліку ВАК, пред’являють дуже жорсткі вимоги до якості матеріалів, що публікуються, у виборі теми статті автори не обмежені. Для дослідників, зайнятих написанням кандидатської чи докторської дисертації, як тему публікації логічно вибрати один з аспектів свого дослідження. Відмінно володіючи матеріалом, автор легко напише статтю, зміст якої буде відповідати всім вимогам Вищої атестаційної комісії.

Тему статті можна вибрати відштовхуючись від сфери наукових інтересів автора. Особиста зацікавленість, як правило, стає чудовою мотивацією для швидкої та плідної роботи над статтею. За допомогою у написанні статті ВАК варто звернутися до наукового керівника. Також ви можете пришвидшити публікацію статті у журналах ВАК скориставшись послугами компанії Аspirantura, детальніше тут https://aspirantura.com.ua/uk/stattya-vak/.

З чого почати роботу над науковою статтею?

Починати роботу над науковою статтею зі створення її заголовка – не найкраща ідея. Сформулювати точний і місткий заголовок зазвичай виходить тільки після того, як робота над матеріалом добігла кінця. Тому відкладіть це питання на пізніший час і зосередьтеся на створенні плану роботи.

Після того як ви обрали проблему, яка вас цікавить, викладіть тезово суть майбутньої статті. Надалі ці кілька пропозицій оформляться у грамотний план. Розробляючи попередній план статті, дайте відповідь на наступні питання:

  • навіщо необхідно дослідити цю проблему, яку цінність матиме результат дослідження;
  • якими методами ви маєте намір дослідити проблему;
  • що стане результатом дослідження;
  • як можна використати результат роботи.

Після того як ви відповісте на всі ці питання, спробуйте написати інструкцію до майбутньої статті та звузити до більш конкретних питань. Отриманий план, анотацію та попередню назву статті можна надіслати науковому керівнику, якщо ви займаєтеся написанням дисертаційного дослідження.

Поради наукового керівника підкажуть вам вектор подальшої роботи. Не відмовляйтеся від допомоги наукового керівника при виборі теми статті та видання для друку. Вчений з великим досвідом може дати вам цінні підказки у цій галузі.

Вимоги до заголовку наукової статті

Щодо вимог ВАК до заголовку статті, то він має відображати результат наукової праці. Необхідно подбати про те, щоб у назві статті містилися ключові слова, за якими можна буде знайти вашу роботу.

Якщо тематика роботи дуже вузька, то бажано у назві відобразити ширшу область, до якої належить авторське дослідження. Заголовок небажано закінчувати знаками оклику або питання, також рекомендується уникати зворотного порядку слів у реченні.

Вимоги до оформлення статті ВАК

Крім дотримання структури, принципу новизни та змістовності важливо забезпечити коректне оформлення статті ВАК. Цей параметр – один із ключових при прийомі матеріалу до публікації.

Єдиних правил оформлення статей для публікації до журналів ВАК немає, і кожна редакція наукового журналу може встановлювати власні вимоги. Насамперед дивляться, що стаття відповідає вимогам ДСТУ.

Так, стандартними можна назвати такі правила оформлення статей ВАК.

  1. Орієнтовний обсяг – від 7 до 40 тисяч знаків із пробілами (5–20 сторінок машинописного тексту). Найчастіше журнали обмежують обсяг 10 сторінками. Щоб вкластися в необхідний обсяг, доцільно лаконічно викладати матеріал, розбити тему на 2–3 проблемні питання та сформувати кілька статей.
  2. Формат А4 із книжковою орієнтацією сторінок. Якщо малюнок, таблиця, схема, діаграма виходить тільки в альбомній орієнтації, то повинні займати сторінку цілком.
  3. Файл Microsoft Office Word. Окремі частини (ілюстрації, репродукції та ін.) можуть подаватися в інших редакторах.
  4. Шрифт Times New Roman 14-го розміру з міжрядковим інтервалом.
  5. Вирівнювання по ширині з відступом абзацу 1,25 див.

Дотримання вимог щодо оформлення прискорює прийняття тексту до публікації.

Порядок написання статті ВАК

Перед тим як розпочати написання наукової статті, необхідно вивчити достатню кількість журналів з цієї тематики. Так ви зможете не тільки поповнити список використаних у роботі джерел, а й почерпнете важливу для себе інформацію.

Бібліографічний пошук необхідний ще й для того, щоб з’ясувати, чи не публікувалися недавно статті з аналогічною темою. Редакційна політика більшості журналів ВАК не дозволяє з номера в номер друкувати матеріали з однаковою тематикою.

Як і будь-яка наукова робота, стаття для журналу ВАК повинна мати таку структуру:

  • анотація;
  • вступна частина;
  • основна частина;
  • висновок.

Обсяг статті, згідно з рекомендаціями ВАК, не повинен перевищувати 10 аркушів друкованого тексту, тому розрахуйте, щоб основна частина займала найбільший обсяг роботи. Матеріал викладайте простою, зрозумілою мовою, дотримуючись граматики та пунктуації.

Введення та висновок мають бути точними, ємними та лаконічними, у тексті бажано обмежитися 15–25 посиланнями. Під час оформлення списку використаних джерел вкажіть від 5 до 15 робіт.
Чисельні результати експериментів краще оформити як графіків, діаграм чи схем: наявність ілюстративного матеріалу завжди позитивно оцінюється експертами при рецензуванні.

Як опублікувати статтю в журналі ВАК

Написання та публікація статті ВАК передбачає також отримання рецензії від експерта. Деякі наукові видання дають змогу авторам самостійно пропонувати кількох рецензентів для своєї статті – редактору залишиться лише обрати одного з них.

Негативна відповідь часто містить вказівки на недоробки у статті. Усунувши їх та виконавши вимоги редактора, ви зможете довести статтю до публікації.

Відправляючи до редакції журналів, що рецензуються, відредагований варіант статті, виділіть у тексті всі змінені і перероблені фрагменти. У цьому випадку матеріал також необхідно забезпечити листом, де будуть вказані всі коментарі рецензента та ваші відповіді на них.

У процесі написання наукової статті не нехтуйте порадами колег з цього питання: багато ідей народжуються саме під час приватних розмов. Сподіваємося, ці поради допоможуть вам швидко написати статтю ВАК та опублікувати її у вибраному виданні.

Оценить статью
Добавить комментарий