Від класичних до сучасних криниць — чому варто використовувати бетонні кільця

Криниця – це дуже поширена конструкція, особливо в містечках та селах де нема централізованого водопроводу. Вона забезпечує постійний доступ до чистої води, придатної як для приготування їжі, так і для будь-яких інших цілей. При цьому, організація зручної та функціональної криниці – завдання не з легких, що потребує досвіду та певних навичок. Найбільш складним, з технічної точки зору моментом, є формування його стінок. Голий проріз у ґрунті швидко осиплеться або розмиється, і для довгої служби необхідне надійне зміцнення. Вже досить давно традиційні методи обробки колодязів поступаються місцем залізобетонним кільцям, що виготовляються в промислових умовах. З чого ще роблять колодці та чому варто використовувати для цієї справи бетонні кільця читайте в нашій статті. Від класичних до сучасних криниць — чому варто використовувати бетонні кільця

З чого можна зробити колодязь?

Оптимальний варіант, придбати для будівництва колодязя бетонні кільця Івано-Франківськ ціна на які буде значно нижче традиційних матеріалів. Особливості різних матеріалів для обробки стін колодязя такі:

  1. Дерево.
    • Шахта у вигляді зрубу – явище в наш час дуже рідкісне. Підготовка деревини – складне та довге заняття, при тому, що підходять далеко не всі породи, а лише ті, що показують високу стійкість до вологи. І навіть у цьому випадку термін служби буде порівняно невеликим.
  2. Цегляна кладка.
    • Як матеріал для облицювання колодязів цегла підходить добре, але для цього використовуються вироби, що пройшли особливу обробку. Крім того, мають місце типові цегляні проблеми: висока вимога до кваліфікації робітника та високі трудовитрати процесу. Все це ускладнюється незручним становищем і необхідністю дотримуватися геометрії колодязя. Викладати акуратно цеглу по колу за відсутності гідної розмітки здатні не всі майстри.
  3. Кам’яна кладка.
    •  Аналогічні складності плюс необхідність у підборі окремих каменів один до одного. Плюсом є найбільш ефектний зовнішній вигляд та стійкість до всіх видів шкідливого впливу. Питання про необмежений термін служби виявляється не таким однозначним: забезпечити надійне зчеплення каміння один з одним на віки дуже і дуже непросто. Крім того, нерівна поверхня кладки ускладнює очищення та сприяє забрудненню.

Останні два види зустрічаються дедалі рідше, і, як правило, або є частиною індивідуального проєкту з благоустрою, або належать до господарського хобі.

Бетонні кільця та їх переваги

Бетонні кільця та їх переваги

Поширення застосування залізобетонних кілець обумовлено наступними їх перевагами:

  • Низька вартість. Витрати на кільця з армованого бетону, порівняно з іншими матеріалами, відрізняються в рази. Крім цього, знижуються витрати на їх транспортування та встановлення. Кільця мають значну висоту, і їх потрібно не так багато, що прискорює процес розвантаження та установки.
  • Гігієнічність. Гладка внутрішня поверхня менше забруднюється та простіше чиститься.
  • Ремонтопридатність. У разі потреби пошкоджене кільце можна замінити. Це набагато простіше ремонту кладки з каміння.
  • Простота укладання. Не потрібно ніякої особливої ​​кваліфікації чи досвіду. Вкопати кільця може будь-хто, ознайомившись з технологічною стороною процесу і технікою безпеки. Тяжке монолітне бетонне кільце поступово просідає при виїмці грунту під ним, і в середньому на одне кільце йде два дні роботи. Цей період можна змінити, збільшивши інтенсивність праці. Положення двох сусідніх елементів виявляється завжди правильним за рахунок особливої ​​форми кромок, що полегшують закладку та фіксацію.
  • Багатофункціональність. У своїй області вони універсальні та підходять для всіх типів колодязів. Крім цього бетонні кільця використовуються для прокладання комунікацій (електромережі, телефонні лінії тощо) та мереж водопостачання та теплопостачання. З їхньою допомогою можна прокласти невеликий технологічний тунель.

Виробництво бетонних кілець

Технологія виготовлення бетонних кілець зазнала серйозних змін за останні роки, і якщо раніше практикувалося заливання бетонної суміші у відповідні форми, то зараз відомі виробники, такі як ЗЗБК “ЕТАЛОН”, використовується вібропресування.

Даний технологічний процес позитивно впливає на міцність готової продукції і дозволяє скоротити виробничий цикл. Якість виробу безпосередньо залежить від вихідних матеріалів, а також дотримання вимог до виробництва, складування та переміщення.

Компанії “ЕТАЛОН” пропонує бетон іф та вироби з цього, які проходять контроль якості в акредитованій лабораторії, оснащеній сучасним технічним та комп’ютерним обладнанням.

Оценить статью
Добавить комментарий